Η συλλογή προσωπικών αντικειμένων του Γλαύκου Κληρίδη αντικατοπτρίζει μοναδικά το εύρος της πολυσχιδούς του προσωπικότητας και αποτελεί μια αξιοθαύμαστη σύνθεση των πανανθρώπινων, Ελληνικών και χριστιανικών αρχών τις οποίες υπηρέτησε.

Ο Γλαύκος Κληρίδης άλλωστε, υπήρξε πέραν από Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πολιτικός ηγέτης, ο Εθνικός ηγέτης και ο άνθρωπος που υπηρέτησε μοναδικά τις αξίες της Εθνικής συμφιλίωσης, της ουσιαστικής Δημοκρατίας, της εξωστρέφειας της πατρίδας μας και της πανανθρώπινης ελευθερίας. Αποτελεί εθνική φυσιογνωμία παγκόσμιας ακτινοβολίας που υπερβαίνει κατά πολύ τα στενά όρια της μικρής μας πατρίδας.

Ο Γλαύκος Κληρίδης με την πολιτική του δράση πέτυχε να παραμεριστούν τα μίση και πάθη του παρελθόντος που τόσο τραυμάτισαν την πατρίδα μας, ως Πρόεδρος πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ως άνθρωπος προασπίστηκε μοναδικά την εμπέδωση της δημοκρατίας και του αλληλοσεβασμού και είχε έντονα ενεργή συμμετοχή στον παγκόσμιο αγώνα κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Στην συλλογή των προσωπικών του αντικειμένων απεικονίζονται η προσήλωση στις αξίες του Ελληνισμού, όπως η Δημοκρατία, η Αρετή και η Ελευθερία, αλλά και ο σεβασμός προς τους άλλους πολιτισμούς και τους δικούς τους αγώνες και παραδόσεις. Τα αντικείμενα του υποδεικνύουν από που αντλούσε ο Γλαύκος Κληρίδης την σοφία και την πραότητά του, την ευρύτητα της σκέψης του και την δυνατότητά του να κτίζει γέφυρες με άλλους λαούς.

Ως Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης, χαιρετίζουμε την απόφαση της κας Καίτης Κληρίδου να δωρίσει την συλλογή των προσωπικών του αντικειμένων στην Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και εκφράζουμε την απεριόριστη μας εκτίμηση προς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη κ. Ησαϊα που φρόντισε να φιλοξενηθεί η συλλογή με αξιοθαύμαστο τρόπο που θα αντέχει στο χρόνο και, κυρίως, θα προωθεί αποτελεσματικά την τεράστια αξία των αρχών της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας, την ελευθερίας και της εξωστρέφειας. Αρχές και αξίες που μπορούν διαχρονικά να βοηθήσουν τον τόπο μας, τον Ελληνισμό γενικά, αλλά και τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά να γίνουν καλύτεροι και να συνδράμουν στην πρόοδο του συνόλου.

Μιχάλης Σοφοκλέους
Εκτελεστικός Διευθυντής
Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης

©2024 Glafkos Clerides Institute proud of our Strong Legacy, we build a Brighter Future

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account