Αναμνηστικό γραμματόσημο που απεικονίζει τη μορφή του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, παρουσίασαν την Τετάρτη το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, τα Κυπριακά Ταχυδρομεία και το Ινστιτούτο «Γλαύκος Κληρίδης», ανήμερα της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Η αναμνηστική έκδοση γραμματοσήμου παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, και σε αυτήν έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ιωάννης Κασουλίδης, ο πρώην Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, η θυγατέρα του πρώην Προέδρου Καίτη Κληρίδη, βουλευτές και στελέχη του ΔΗΣΥ.

Το γραμματόσημο τιμά τη μνήμη του Προέδρου Κληρίδη, αλλά τιμά εξίσου τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, επεσήμανε σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης» Μιχάλης Σοφοκλέους.

Σκοπός του Ινστιτούτου, είπε, δεν είναι η αγιοποίηση του Γλαύκου Κληρίδη, αλλά, πέραν της απόδοσης της οφειλόμενης τιμής και ευγνωμοσύνης, είναι να καταστεί η προσωπικότητα και τα όσα πρέσβευε ο Γλαύκος Κληρίδης, ένα ισχυρό εφαλτήριο για προβληματισμό και σκέψη για τη μελλοντική πορεία μας, μια πυξίδα για τον τρόπο που πρέπει να ασκείται η πολιτική.

«Ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ένας statesman που αναγνωρίστηκε διεθνώς για τις πολιτικές αρετές του», είπε ο κ. Σοφοκλέους, και σημείωσε ότι πρωτίστως αναγνωρίστηκε και εκτιμήθηκε από τους ίδιους τους πολιτικούς του αντιπάλους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ανέφερε, ότι σφράγισε τον τόπο και την εποχή μας.

Ο ίδιος χειρίστηκε με δεξιότητα και σοφία το τιμόνι της χώρας τις πολύ δύσκολες στιγμές που κλήθηκε να το αναλάβει, συμπλήρωσε.

Για εμάς, συνέχισε ο κ. Σοφοκλέους, ο Γλαύκος Κληρίδης είναι πάνω απ΄ όλα η φιλοσοφία του, η προσωπική ηθική, η στωικότητα, η μετριοπάθεια, η πολιτική οπτική, η διορατικότητά του, η έμπρακτη διδαχή να μη θέτουμε τίποτε υπεράνω της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι κατά τον ίδιο τρόπο θα τιμηθούν και άλλοι μεγάλοι ηγέτες της Κύπρου.

Η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Σόφη Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης άνοιγε τη ψυχή και το μυαλό του στις νεότερες γενιές πολιτικών και πολιτών μεταδίδοντας γνώσεις και τρόπο σκέψης.

Επεσήμανε παράλληλα ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ο άνθρωπος που οραματίστηκε, σχεδίασε και οδήγησε την Κύπρο στο πολιτικό της σπίτι, την ενωμένη Ευρώπη.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Γενικός Διευθυντής των Κυπριακών Ταχυδρομείων Ανδρέας Γρηγορίου, ανέφερε πως η έκδοση του αναμνηστικού γραμματοσήμου αποτελεί «ελάχιστη προσφορά των Κυπριακών Ταχυδρομείων στη μνήμη και στο έργο» του Γλαύκου Κληρίδη, λαμβάνοντας υπόψιν την προσωπικότητά του, τη συνολική προσφορά του στον κυπριακό λαό και στους αγώνες του, και ιδιαίτερα την καθοριστική του συμβολή ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας τη δεκαετία 1993-2003, στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν παραγωγές του Ινστιτούτου για τη ζωή του Γλαύκου Κληρίδη καθώς και για τις προσπάθειες του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

©2024 Glafkos Clerides Institute proud of our Strong Legacy, we build a Brighter Future

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account