Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με νέα περιστατικά της νόσου COVID-19

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 38 από σύνολο 1,216 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

  • 18 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
  • 7 άτομα που εντοπίστηκαν από τη διενέργεια επιπλέον 257 εργαστηριακών εξετάσεων πολιτών του Δήμου Αραδίππου, και
  • 13 άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 564 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Σε σχέση με τα δέκα περιστατικά που δηλώθηκαν χθες ως υπό διερεύνηση, για τα πέντε βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα και για τα άλλα πέντε συνεχίζεται η διερεύνηση.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι τα 564 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 15,489 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τα Μικροβιολογικά Τμήματα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 413 από τα 564 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 53 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Έχουμε να σας ανακοινώσουμε τον θάνατο μιας γυναίκας 78 ετών στο Γενικό

Νοσοκομείο Λευκωσίας, με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό, αλλά με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς σε COVID-19 ανέρχεται σε 15, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19 είναι δέκα, εφτά άντρες και τρεις γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη.

Με βάση τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 30 άτομα, τρία εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκε επίσης ένα εξιτήριο. Συνολικά 12 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και δέκα στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των διασωληνωμένων ασθενών είναι προς το παρόν σταθερή αλλά κρίσιμη. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σήμερα είναι η μέρα των αριθμών. Εκείνο που θα ήθελα πω είναι ότι όσο και αν οι αριθμοί μάς δείχνουν ότι πιθανά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, τόσο από πλευράς κρουσμάτων, όσο και από πλευράς νοσηλείας των ασθενών, αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Ο αριθμός των ατόμων που εξακολουθούν να βρίσκονται διασωληνωμένοι καθώς και ο αριθμός των θανάτων μάς θυμίζουν ότι το χρονοδιάγραμμα σε αυτή την πανδημία δεν το καθορίζουμε εμείς, αλλά ο ιός. Τηρούμε τις οδηγίες, μένουμε στο σπίτι, κρατάμε τις αποστάσεις, εξαφανίζουμε σιγά-σιγά τον ιό από την κοινότητα. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα κερδίσουμε τη μάχη.

________________

Υπουργείο Υγείας
9 Απριλίου 2020

Tags:

©2024 Glafkos Clerides Institute proud of our Strong Legacy, we build a Brighter Future

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account