Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το Συνέδριο για «Το Μέλλον της Ευρώπης» που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης και το Wilfried Martens Center For European Studies στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας τοΣάββατο19 Φεβρουαρίου 2022.

Το Συνέδριο που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη δράση στην Κύπρο ενταγμένη στο πλαίσιο της «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης». Στις εργασίες του συνεδρίου που κράτησαν τέσσερις ολόκληρες ώρες, έλαβαν μέρος πάνω από 500 σύνεδροι με φυσική παρουσία, ενώ άλλοι 1,500 συμμετείχαν διαδικτυακά.

Στις τέσσερις ενότητες του συνεδρίου, συζητήθηκαν εις βάθος τα κυρίαρχα θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής και ευρωπαϊκής ατζέντας, ενώ ομιλίες απηύθυναν ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Antonio López-Istúriz.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στις σημερινές προκλήσεις τις Ευρώπης τονίζοντας ότι η λύση είναι περισσότερη, πιο διαφανής, πιο ισχυρή, πιο δίκαιη και πιο συμμετοχική Ευρώπη. Επεσήμανε τον άθλο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια για τις δύο κοινότητες της Κύπρου. Κατοχικοί στρατοί και  αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων κρατών δεν έχουν καμία θέση εντός του ευρωπαϊκού χώρου, κατέληξε

Από την πλευρά του ο κ. Lopez ανέφερε ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι η ασφάλεια και ευημερία των λαών μας τονίζοντας ότι η κρίση είναι κατά των ιδεών και των αξιών μας και ότι η ΕΕ είναι μια συμμαχία για ασφάλεια αλλά και ένωση για δημοκρατικές αξίες και ειρήνη. Ανέφερε ότι η ΕΕ καταδικάζει όλες τις πράξεις που διακυβεύουν την κυριαρχία και ακεραιότητα οποιασδήποτε χώρας και κάλεσε την Τουρκία να εργαστεί για λύση ΔΔΟ λέγοντας ότι οτιδήποτε άλλο δεν είναι αποδεκτό.

Η πρώτη ενότητα του Συνεδρίου, με θέμα «Η Ευρώπη στον Κόσμο», καταπιάστηκε με το γεωστρατηγικό ρόλο της Ένωσης. Στις ομιλίες τους και στη συζήτηση που ακολούθησε, οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου κ.κ. Νίκος Δένδιας και Ιωάννης Κασουλίδης, καθώς και ο πρώην Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ κ. Πάολο Άλλι, πραγματεύτηκαν την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, την Ουκρανική κρίση αλλά και τις σημερινές προκλήσεις σε σχέση με την Τουρκία, με ιδιαίτερη έμφαση και στο Κυπριακό. Ο κ. Κασουλίδης έδωσε μεγάλη έμφαση στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προωθεί η πλευρά μας χαρακτηρίζοντάς τα ως γενναία πρωτοβουλία και υπέδειξε ότι προτεραιότητά μας είναι να σωθεί η Αμμόχωστος. Σημείωσε ακόμη ότι η ΕΕ είναι μια απαιτητική συμβίωση και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι αμφίδρομη. Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη ως σύνολο αρχών και αξίων με το να προωθεί μια νεοοθωμανική ατζέντα. Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθησή του ένα πολύ μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας προσβλέπει σε ένα Ευρωπαϊκό μέλλον και επεσήμανε ότι από ένα πόλεμο στην Ουκρανία θα χάσουν όλοι Ο κ. Άλλι, αναφέρθηκε στο ρόλο του ΝΑΤΟ στα γεωπολιτικά του κόσμου και στο ουκρανικό, τονίζοντας ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν, όποτε δεν είναι δημοφιλής στο εσωτερικό, προχωρεί σε μια κρίση στοχεύοντας σε γεωπολιτικό έλεγχο.

Στη δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου με τον ευρύτερο τίτλο «Το Μέλλον της Ευρώπης», ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς κατέγραψε τις δικές του σκέψεις για το μέλλον του Ευρωπαϊκου οικοδομήματος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της εσωτερικής ασφάλειας και του μεταναστευτικού. Αναφέρθηκε στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και τόνισε την πίστη του ότι η ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και εξωτερικής πολιτικής θα προκύψει, όχι όμως από τη μια μέρα στην άλλη. Στη δική του παρέμβαση ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης κ. Μιχάλης Σοφοκλέους, αφού σημείωσε ότι η ΕΕ πέτυχε τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε, εστίασε στο ότι πρέπει να εξελιχθεί και να νομιμοποιηθεί περισσότερο δημοκρατικά για να μπορεί να εμπνεύσει και τις νέες γενιές Ευρωπαίων.

Η τρίτη ενότητα αφορούσε την «Επόμενη Γενιά της Ευρώπης». Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης  αναφέρθηκε στις οικονομικές προκλήσεις, τις πληθωριστικές τάσεις και σημείωσε ότι για το μέλλον δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε αποκλειστικά στο ταμείο ανάκαμψης και τα το σχέδιο next generation EU. Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου κα Εύα Καϊλή και ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρουστάθηκαν ιδιαίτερα στις προκλήσεις της ψηφιακής και πράσινη μετάβασης καθώς και τις δράσεις που πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να κερδίσει το στοίχημα της νέας εποχής.

Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα, οι εργασίες επικεντρώθηκαν στο «Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». Στην εισήγηση της η κα Στέλλα Κυριακίδου αναφέρθηκε στις πανευρωπαϊκές προκλήσεις στον τομέα της Υγείας, σημειώνοντας ότι  συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα συνεχίσουν να δέχονται πίεση και θα πρέπει να παραμείνουμε έτοιμοι για αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης της πανδημίας και μελλοντικών. Ο Υπουργός Εργασίας της Ελλάδας κ. Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι δεν αμφισβητεί την κοινωνική ευαισθησία κανενός, αλλά εκείνο που μετρά είναι η κοινωνική αποτελεσματικότητα, για να αναπτύξει το πως πρέπει να βοηθηθούν οι νέοι και τα νέα ζευγάρια για να αντιμετωπιστούν πολλά κοινωνικά προβλήματα αλλά και η υπογεννητικότητα. Από την πλευρά της η Υπουργός Εργασίας της Κύπρου κα Ζέτα Αιμιλιανίδου όρισε ως προτεραιότητα την αναγκαία μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ισότητας και κατώτατου μισθού.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου υποβλήθηκαν πάνω από 200 ερωτήσεις και εισηγήσεις από τους συμμετέχοντες, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Ινστιτούτου. Το Βίντεο της εκδήλωσης καθώς και φωτογραφικό υλικό μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα clerides.org.

Λευκωσία, 20η Φεβρουαρίου 2022

©2024 Glafkos Clerides Institute proud of our Strong Legacy, we build a Brighter Future

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account