Περιεχόμενα

Γενικές Πληροφορίες

Οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που προσβάλουν τα ζώα ενώ κάποιοι από αυτούς προσβάλουν και τον άνθρωπο προκαλώντας λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος από το απλό κρυολόγημα μέχρι σοβαρές ασθένειες.Πολύ σπάνια, στελέχη που προσβάλλουν τα ζώα μπορεί να μεταδοθούν και στον άνθρωπο. Τέτοιες σπάνιες εξαιρέσεις είναι ιός MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής) και ο ιός SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο).Τελευταία περίπτωση είναι ο ιός Covid-19 που επίσης προκαλεί την ασθένεια του κορωνοϊού στους ανθρώπους.

Ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.Ο νέος κορωνοϊός δεν έχει σχέση με άλλα στελέχη κορωνοϊού (πχ 229E, NL63, OC43, HKU1) που απομονώνονται στον άνθρωπο και προκαλούν ήπια συμπτωματολογία όπως το κοινό κρυολόγημα.

Επί του παρόντος, η πηγή του SARS-CoV-2, του κορωνοϊού (Cov) που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 δεν είναι επιβεβαιωμένη. Δεν έχουν επίσης ταυτοποιηθεί οι πρώτοι άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό στο Γιουχάν της Κίνας.Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 έχει φυσική προέλευση από ζώο και δεν είναι ιός που έχει κατασκευαστεί σε εργαστήριο. Πιστεύεται ότι η οικολογική δεξαμενή του ιού βρίσκεται στις νυχτερίδες. Ο λόγος είναι ότι ο SARS-CoV-2 ανήκει σε μια ομάδα γενετικά σχετιζόμενων ιών, όπως ο SARS-CoV και άλλοι, που απομονώθηκαν σε πλυθησμούς νυχτερίδων.  Λιγότερο σχετικός ήταν ο MERS-CoV, που επίσης ανήκει στην ίδια κατηγορία.

Η “περίοδος επώασης” είναι ο χρόνος από τη στιγμή που κάποιος άνθρωπος έχει μολυνθεί από τον ιό μέχρι τη στιγμή που αρχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα.Οι περισσότερες εκτιμήσεις καταδεικνύουν ότι η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 1 μέχρι 14 ημέρες, με πιο συνηθισμένη την περίοδο των 5 ημερών.

Όχι. Ο ιός που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 και ο ιός που προκαλούσε την επιδημική έκρηξη του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) το 2003, είναι μεν συγγενείς γενετικά, αλλά οι ασθένεια που προκαλούν είναι αρκετά διαφορετική.Ο SARS ήταν πιο θανατηφόρος αλλά πολύ λιγότερο μεταδοτικός από τον Covid-19. Ο SARS δεν παρουσιάζει στοιχεία επιδημίας από την έκρηξή του το 2003.

Δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τη διάρκεια της επιδημίας και πώς αυτή θα εξελιχθεί. Πρόκειται για ένα νέο παθογόνο, για το οποίο η γνώση μας είναι ακόμα περιορισμένη. Για παράδειγμα είναι άγνωστο εάν θα περιοριστεί η μετάδοση στην κοινότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως αυτό παρατηρείται στην εποχική γρίπη.

Δεν είναι προς το παρόν γνωστό κατά πόσο η βελτίωση του καιρού και η υψηλότερη θερμοκρασία σχετίζεται με περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού Covid-19. Άλλοι ιοί όπως της εποχικής γρίπης και του κοινού κρυολογήματος μεταδίδονται ευκολότερα τους ψυχρούς μήνες χωρίς αυτό να αποκλείει την πιθανότητα νόσησης σε περιόδους που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Μετάδοση

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και εύκολα και σταθερά διασπείρεται στην κοινότητα.Οι άνθρωποι μπορούν να εκτεθούν στον Covid-19 από άλλους που έχουν τον ιό κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια που διασπείρονται από την εκπνοή, το φτέρνισμα ή το βήχα. Η ασθένεια μεταδίδεται:

 1. Όταν ένα άλλο άτομο αναπνεύσει αυτά τα σταγονίδια.
 2. Όταν τα σταγονίδια προσγειωθούν σε κάποιο αντικείμενο ή επιφάνεια και κάποιο άλλο άτομο αφού έρθει σε επαφή μαζί τους αγγίζοντας τα, μετά αγγίξει τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη.

Γι” αυτό ακριβώς είναι πολύ κρίσιμη η αυστηρή τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης (2 μέτρα απόσταση μεταξύ ατόμων) και η παράλληλη σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής, προστασίας και απολύμανσης.

Διασπορά στην κοινότητα σημαίνει εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων για τα οποία δεν είναι γνωστός τόσο ο τόπος όσο και η πηγή μετάδοσης. Στην καθομιλουμένη αυτά ονομάζονται “ορφανά κρούσματα”.

Ναι, μπορούν οι ασυμπτωματικοί φορείς να μεταδίδουν τον ιό.

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως από τα σταγονίδια που προκαλεί ένα άτομο/φορέας όταν εκπνέει, μιλά, βήχει η φταρνίζεται. Αυτά τα σταγονίδια είναι πολύ βαριά για να παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα. Γρήγορα προσγειώνονται στο έδαφος ή άλλες επιφάνειες.Από τον ιό μπορεί να μολυνθείτε αν είστε κοντά σε ένα άτομο/φορέα ή αν αγγίξετε μια μολυσμένη επιφάνεια και ακολούθως αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα πρώτου πλύνετε τα χέρια σας.

Δεν είναι βέβαιο το πόσο ο SARS-CoV-2 επιβιώνει στις επιφάνειες, αλλά η συμπεριφορά του δείχνει να είναι όμοια με εκείνη των άλλων κορωνοϊών.Οι έρευνες (και αυτές για τον SARS-CoV-2) δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες από μερικές ώρες μέχρι και ημέρες, ανάλογα με τον τύπο της επιφάνειας, τη θερμοκρασία και την υγρασία στην ατμόσφαιρα.Ο καθαρισμός επιφανειών με απολυμαντικό σκοτώνει τον ιό και προστατεύει τον εαυτό σας και τους γύρω σας.

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο συνεπώς άτομο με συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19 μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε άλλα άτομα. Για αυτό το λόγο συστήνεται η απομόνωση των συμπτωματικών ασθενών στο νοσοκομείο ή στο σπίτι ανάλογα με τη βαρύτητα της κλινικής τους εικόνας.

Η καραντίνα είναι μέτρο απομόνωσης μεμονωμένων ατόμων ή ομάδας ατόμων μετά από πιθανή έκθεση σε παθογόνο, τα οποία δεν έχουν εμφανίσει ακόμα συμπτώματα, με στόχο την αποφυγή διασποράς. Η διάρκεια της καραντίνας είναι ίση με το χρόνο επώασης της νόσου, που είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της τελευταίας έκθεσης στο παθογόνο και της εμφάνισης συμπτωμάτων.Ο μέγιστος χρόνος επώασης για τη λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19 είναι 14 ημέρες. Άτομα για τα οποία αποφασίστηκε η διακοπή της καραντίνας δεν μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο.

Ο Covid-19 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από το αναπνευστικό (πχ βήχας, φτέρνισμα, καταρροή). Δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης μέσω των τροφίμων. Είναι όμως αναγκαίο το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι

 • πριν το μαγείρεμα ή την κατανάλωση φαγητού
 • μετά το βήχα, το φτέρνισμα ή το φύσημα της μύτης
 • μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Είναι πιθανή η μετάδοση της νόσου με την επαφή με μολυσμένες από νέο κορωνοϊό Covid-19 επιφάνειες και στη συνέχεια άγγιγμα του στόματος, της μύτης ή των ματιών με τα χέρια, αν και αυτό δεν αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης.Όμως λόγω της φτωχής επιβίωσης του ιού στις επιφάνειες θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η μετάδοση μέσω τροφίμων ή πακέτων που έχουν διακινηθεί για ημέρες ή εβδομάδες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή σε συνθήκες ψύξης ή κατάψυξης.

Ναι, τα πακέτα / αμπορεύματα από περιοχές με αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού είναι ασφαλή. Η πιθανότητα ένα μολυσμένο άτομο να μολύνει εμπορεύματα είναι χαμηλή και ο κίνδυνος έκθεσης στον ιό από πακέτο που έχει μετακινηθεί, ταξιδέψει και εκτεθεί σε διαφορετικές συνθήκες και θερμοκρασίες είναι επίσης χαμηλός.

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ευαισθησία του οργανισμού στις επιπτώσεις της ασθένειας του κορωνοϊού, εξαιτίας των πιο δύσκολων αναπνευστικών επιπλοκών που μπορεί να επιφέρει.Με βάση έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένη δραστηριότητα του ενζύμου ACE2 στους πνεύμονες το οποίο και καθιστά τους ασθενείς με κορωνοϊό πιο ευάλωτους. Εισηγείται επίσης ότι οι πρώην καπνιστές είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τους νυν καπνιστές επειδή το ένζυμο είναι πιο δραστήριο σε διαφορετικά κύταρα σε περιπτώσεις πρώην καπνιστών.

Παρά το ότι υπάρχει αναφορά για μια περίπτωση ενός σκύλου στο Χονγκ Κονγκ που έχει μολυνθεί, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στοιχειοθέτηση ότι ένας σκύλος, μια γάτα ή οποιοδήποτε κατοικίδιο μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια Covid-19.

Δεν υπάρχουν έως σήμερα σχετικές ενδείξεις. Ο νέος κορονοιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται κυρίως με μεγάλα σταγονίδια σιέλου που εκτοξεύονται κατά την ομιλία, το βήχα ή το πτέρνισμα.

Ο κίνδυνος να κολλήσετε τη νόσο COVID-19 από τα κόπρανα μολυσμένου προσώπου φαίνεται να είναι χαμηλός. Αν και οι αρχικές έρευνες υποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να υπάρχει σε κόπρανα σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάδοση μέσω αυτής της διαδρομής δεν αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της έξαρσης.Επειδή, ωστόσο, μπορεί να είναι πιθανό να μεταδοθεί και με αυτόν τον τρόπο ο κορωνοϊός, συστήνεται όπως άτομα ύποπτα να είναι φορείς (σε απομόνωση) να χρησιμοποιούν διαφορετική τουαλέτα.Είναι επίσης ακόμα ένας λόγος για να καθαρίζετε τα χέρια σας τακτικά μετά την τουαλέτα και πάντα πριν φάτε.

Δε συστήνεται η χρήση μάσκας από το γενικό πληθυσμό για προληπτικούς λόγους. Η μάσκα συστήνεται για τους ασθενείς με κλινική συμπτωματολογία (βήχας, φτάρνισμα) προκειμένου να προφυλάξουν τον κοινωνικό τους περίγυρο.Επίσης υπάρχουν ειδικές συστάσεις για τη μάσκα και τον τύπο αυτής για τους εργαζόμενους σε υγειονομικές δομές. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, εκτός αν έχουν λάβει διαφορετική οδηγία από τον προσωπικό τους ιατρό.

Για να φορέσετε τη μάσκα:

 1. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών, προτού καν αγγίξετε την μάσκα.
 2. Αφαιρέστε προσεκτικά την μάσκα από το κουτί της χωρίς να της προκαλέσετε σκισίματα.
 3. Στην μία “ράχη” της η μάσκα έχει μια “μπανέλα” που λυγίζει. Αυτή είναι η πάνω πλευρά της μάσκας, δηλαδή η “ράχη” που τοποθετείται στην μύτη σας.
 4. Η εμπρός (εξωτερική) πλευρά της μάσκας είναι εκείνη που έχει χρωματισμό (συνήθως απαλό πράσινο ή γαλάζιο). Η μέσα (εσωτερική) πλευρά της μάσκας είναι εκείνη που θα ακουμπάει το στόμα σας.
 5. Περάστε τα δάχτυλά σας από τα κορδόνια της μάσκας και περάστε τα πίσω από τα αυτιά σας.
 6. Φέρτε την μάσκα στο ύψος της μύτης σας μέχρι κάτω από τα μάτια σας.
 7. Τραβήξτε την κάτω πλευρά της μάσκας, ώστε να καλύψει το κάτω μέρος του σαγονιού σας.
 8. Πιέστε την επάνω πλευρά της μάσκας (εκείνη που έχει την μπανέλα) ώστε να την προσαρμόσετε ακριβώς στο σχήμα της μύτης σας.

Για να αφαιρέσετε τη μάσκα:

 1. Πρώτα απ” όλα μην αγγίζετε την εξωτερική πλευρά της μάσκας, αφού είναι πιθανό να υπάρχουν εκεί μολυσμένα σταγονίδια.
 2. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών, προτού καν αγγίξετε την μάσκα.
 3. Με τα δύο σας χέρια ανασηκώστε ταυτόχρονα τα κορδόνια και τραβήξτε την μάσκα από τα αυτιά σας.
 4. Κρατώντας την μάσκα μόνο από τα κορδόνια, πετάξτε την στα σκουπίδια.
 5. Πλύνετε ή απολυμάνετε και πάλι τα χέρια σας.

Προσοχή: Οι χειρουργικές μάσκες προσώπου είναι μίας χρήσης. Μην χρησιμοποιείτε την ίδια μάσκα πολλές φορές.

Πρόληψη

Οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που προσβάλουν τα ζώα ενώ κάποιοι από αυτούς προσβάλουν και τον άνθρωπο προκαλώντας λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος από το απλό κρυολόγημα μέχρι σοβαρές ασθένειες.Πολύ σπάνια, στελέχη που προσβάλλουν τα ζώα μπορεί να μεταδοθούν και στον άνθρωπο. Τέτοιες σπάνιες εξαιρέσεις είναι ιός MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής) και ο ιός SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο).Τελευταία περίπτωση είναι ο ιός Covid-19 που επίσης προκαλεί την ασθένεια του κορωνοϊού στους ανθρώπους.

Ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.Ο νέος κορωνοϊός δεν έχει σχέση με άλλα στελέχη κορωνοϊού (πχ 229E, NL63, OC43, HKU1) που απομονώνονται στον άνθρωπο και προκαλούν ήπια συμπτωματολογία όπως το κοινό κρυολόγημα.

Επί του παρόντος, η πηγή του SARS-CoV-2, του κορωνοϊού (Cov) που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 δεν είναι επιβεβαιωμένη. Δεν έχουν επίσης ταυτοποιηθεί οι πρώτοι άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό στο Γιουχάν της Κίνας.Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 έχει φυσική προέλευση από ζώο και δεν είναι ιός που έχει κατασκευαστεί σε εργαστήριο. Πιστεύεται ότι η οικολογική δεξαμενή του ιού βρίσκεται στις νυχτερίδες. Ο λόγος είναι ότι ο SARS-CoV-2 ανήκει σε μια ομάδα γενετικά σχετιζόμενων ιών, όπως ο SARS-CoV και άλλοι, που απομονώθηκαν σε πλυθησμούς νυχτερίδων.  Λιγότερο σχετικός ήταν ο MERS-CoV, που επίσης ανήκει στην ίδια κατηγορία.

Η “περίοδος επώασης” είναι ο χρόνος από τη στιγμή που κάποιος άνθρωπος έχει μολυνθεί από τον ιό μέχρι τη στιγμή που αρχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα.Οι περισσότερες εκτιμήσεις καταδεικνύουν ότι η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 1 μέχρι 14 ημέρες, με πιο συνηθισμένη την περίοδο των 5 ημερών.

Όχι. Ο ιός που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 και ο ιός που προκαλούσε την επιδημική έκρηξη του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) το 2003, είναι μεν συγγενείς γενετικά, αλλά οι ασθένεια που προκαλούν είναι αρκετά διαφορετική.Ο SARS ήταν πιο θανατηφόρος αλλά πολύ λιγότερο μεταδοτικός από τον Covid-19. Ο SARS δεν παρουσιάζει στοιχεία επιδημίας από την έκρηξή του το 2003.

Δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τη διάρκεια της επιδημίας και πώς αυτή θα εξελιχθεί. Πρόκειται για ένα νέο παθογόνο, για το οποίο η γνώση μας είναι ακόμα περιορισμένη. Για παράδειγμα είναι άγνωστο εάν θα περιοριστεί η μετάδοση στην κοινότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως αυτό παρατηρείται στην εποχική γρίπη.

Δεν είναι προς το παρόν γνωστό κατά πόσο η βελτίωση του καιρού και η υψηλότερη θερμοκρασία σχετίζεται με περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού Covid-19. Άλλοι ιοί όπως της εποχικής γρίπης και του κοινού κρυολογήματος μεταδίδονται ευκολότερα τους ψυχρούς μήνες χωρίς αυτό να αποκλείει την πιθανότητα νόσησης σε περιόδους που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Συμπτώματα

Οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που προσβάλουν τα ζώα ενώ κάποιοι από αυτούς προσβάλουν και τον άνθρωπο προκαλώντας λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος από το απλό κρυολόγημα μέχρι σοβαρές ασθένειες.Πολύ σπάνια, στελέχη που προσβάλλουν τα ζώα μπορεί να μεταδοθούν και στον άνθρωπο. Τέτοιες σπάνιες εξαιρέσεις είναι ιός MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής) και ο ιός SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο).Τελευταία περίπτωση είναι ο ιός Covid-19 που επίσης προκαλεί την ασθένεια του κορωνοϊού στους ανθρώπους.

Ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.Ο νέος κορωνοϊός δεν έχει σχέση με άλλα στελέχη κορωνοϊού (πχ 229E, NL63, OC43, HKU1) που απομονώνονται στον άνθρωπο και προκαλούν ήπια συμπτωματολογία όπως το κοινό κρυολόγημα.

Επί του παρόντος, η πηγή του SARS-CoV-2, του κορωνοϊού (Cov) που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 δεν είναι επιβεβαιωμένη. Δεν έχουν επίσης ταυτοποιηθεί οι πρώτοι άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό στο Γιουχάν της Κίνας.Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 έχει φυσική προέλευση από ζώο και δεν είναι ιός που έχει κατασκευαστεί σε εργαστήριο. Πιστεύεται ότι η οικολογική δεξαμενή του ιού βρίσκεται στις νυχτερίδες. Ο λόγος είναι ότι ο SARS-CoV-2 ανήκει σε μια ομάδα γενετικά σχετιζόμενων ιών, όπως ο SARS-CoV και άλλοι, που απομονώθηκαν σε πλυθησμούς νυχτερίδων.  Λιγότερο σχετικός ήταν ο MERS-CoV, που επίσης ανήκει στην ίδια κατηγορία.

Η “περίοδος επώασης” είναι ο χρόνος από τη στιγμή που κάποιος άνθρωπος έχει μολυνθεί από τον ιό μέχρι τη στιγμή που αρχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα.Οι περισσότερες εκτιμήσεις καταδεικνύουν ότι η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 1 μέχρι 14 ημέρες, με πιο συνηθισμένη την περίοδο των 5 ημερών.

Όχι. Ο ιός που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 και ο ιός που προκαλούσε την επιδημική έκρηξη του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) το 2003, είναι μεν συγγενείς γενετικά, αλλά οι ασθένεια που προκαλούν είναι αρκετά διαφορετική.Ο SARS ήταν πιο θανατηφόρος αλλά πολύ λιγότερο μεταδοτικός από τον Covid-19. Ο SARS δεν παρουσιάζει στοιχεία επιδημίας από την έκρηξή του το 2003.

Δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τη διάρκεια της επιδημίας και πώς αυτή θα εξελιχθεί. Πρόκειται για ένα νέο παθογόνο, για το οποίο η γνώση μας είναι ακόμα περιορισμένη. Για παράδειγμα είναι άγνωστο εάν θα περιοριστεί η μετάδοση στην κοινότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως αυτό παρατηρείται στην εποχική γρίπη.

Δεν είναι προς το παρόν γνωστό κατά πόσο η βελτίωση του καιρού και η υψηλότερη θερμοκρασία σχετίζεται με περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού Covid-19. Άλλοι ιοί όπως της εποχικής γρίπης και του κοινού κρυολογήματος μεταδίδονται ευκολότερα τους ψυχρούς μήνες χωρίς αυτό να αποκλείει την πιθανότητα νόσησης σε περιόδους που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Αντιμετώπιση

Όλες οι ηλικίες είναι εξίσου ευαίσθητες να κολλήσουν τον νέο κορονοιό. Οι μεγαλύτερες ηλικίες και τα άτομα με συνυπάρχουσες νοσηρότητες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία να αρρωστήσουν σοβαρά αν προσβληθούν από τον ιό αυτό.

Τα αντιβιοτικά δρουν έναντι των βακτηριών – όχι έναντι των ιών, ούτε έναντι του νέου κορονοιού. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του ένας ασθενής μπορεί να λάβει αντιβιοτική αγωγή παράλληλα με τα αντιικά φάρμακα και την υποστηρικτική αγωγή ώστε να καλυφθεί το ενδεχόμενο βακτηριακής συλλοίμωξης. Η θεραπεία του νέου κορονοιού είναι συμπτωματική, ενώ πολλά αντιικά βρίσκονται υπό κλινική αξιολόγηση και σύντομα θα έχουμε διαθέσιμα τα πρώτα αποτελέσματα.

Η απάντηση είναι σαφώς όχι. Τα εμβόλια έναντι μικροβίων που προκαλούν πνευμονία όπως του πνευμονιοκόκκου και του αιμόφιλου της γρίπης δεν προσφέρουν προστασία προς τον κορονοιό. Ο ιός SARS-CoV-2 είναι καινούριος και απαιτεί εξειδικευμένο εμβόλιο – πολλά υποψήφια βρίσκονται στη φάση προκλινικών και κλινικών μελετών, αλλά δεν αναμένεται να είναι ευρέως διαθέσιμα στην αγορά πριν την παρέλευση μερικών μηνών.

Το σκόρδο μπορεί να διαθέτει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένδειξη ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατευτική δράση έναντι του Covid-19.

Παρόλο που το κρύο και ο ξηρός αέρας τους χειμερινούς μήνες μπορεί να ευνοούν τη μετάδοση του κορονοιού, δεν αποκλείεται η μετάδοση ακόμα και στα θερμά και υγρά κλίματα. Τα προληπτικά μέτρα ατομικής υγιεινής θα πρέπει να λαμβάνοντα πάντα και να μην εφησυχάζουμε.

Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο στοιχείο που να συνηγορεί υπερ αυτού του ισχυρισμού. Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχα διαλύματα είναι το σημαντικότερο μέτρο προστασίας.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν την προληπτική αξία του ζεστού μπάνιου στη λοίμωξη. Μάλιστα, το υπερβολικά θερμό νερό μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θερμικά εγκαύματα. Τονίζουμε τη σημασία να μην ακουμπάμε με τα χέρια τους βλεννογόνους (μάτια, μύτη, στόμα).

Όχι, δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Αφού πλύνουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό θα πρέπει να τα στεγνώνουμε είτε με χαρτί είτε σε αυτόματο μηχάνημα στεγνώματος χεριών.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την ύπαρξη τέτοιου οφέλους από τις λυχνίες απολύμανσης υπεριώδους ακτινοβολίας και επιπλέον οι λυχνίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν δερματικό ερεθισμό.

Οι θερμικοί ανιχνευτές είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ασθενών που έχουν πυρετό, το οποίο μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης Covid-19 ή λοίμωξης από άλλο παθογόνο. Ωστόσο, οι θερμικοί ανιχνευτές δε μπορούν να ανιχνεύσουν ασθενείς που δεν παρουσιάζουν πυρετό ή βρίσκονται στην περίοδο επώασης του ιό (2-10 ημέρες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων).

Όχι δεν πρόκειται να θανατωθούν ιοί που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα σας.

Όχι, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τέτοιο όφελος.

Μύθοι και Αλήθειες

Όλες οι ηλικίες είναι εξίσου ευαίσθητες να κολλήσουν τον νέο κορονοιό. Οι μεγαλύτερες ηλικίες και τα άτομα με συνυπάρχουσες νοσηρότητες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία να αρρωστήσουν σοβαρά αν προσβληθούν από τον ιό αυτό.

Τα αντιβιοτικά δρουν έναντι των βακτηριών – όχι έναντι των ιών, ούτε έναντι του νέου κορονοιού. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του ένας ασθενής μπορεί να λάβει αντιβιοτική αγωγή παράλληλα με τα αντιικά φάρμακα και την υποστηρικτική αγωγή ώστε να καλυφθεί το ενδεχόμενο βακτηριακής συλλοίμωξης. Η θεραπεία του νέου κορονοιού είναι συμπτωματική, ενώ πολλά αντιικά βρίσκονται υπό κλινική αξιολόγηση και σύντομα θα έχουμε διαθέσιμα τα πρώτα αποτελέσματα.

Η απάντηση είναι σαφώς όχι. Τα εμβόλια έναντι μικροβίων που προκαλούν πνευμονία όπως του πνευμονιοκόκκου και του αιμόφιλου της γρίπης δεν προσφέρουν προστασία προς τον κορονοιό. Ο ιός SARS-CoV-2 είναι καινούριος και απαιτεί εξειδικευμένο εμβόλιο – πολλά υποψήφια βρίσκονται στη φάση προκλινικών και κλινικών μελετών, αλλά δεν αναμένεται να είναι ευρέως διαθέσιμα στην αγορά πριν την παρέλευση μερικών μηνών.

Το σκόρδο μπορεί να διαθέτει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένδειξη ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατευτική δράση έναντι του Covid-19.

Παρόλο που το κρύο και ο ξηρός αέρας τους χειμερινούς μήνες μπορεί να ευνοούν τη μετάδοση του κορονοιού, δεν αποκλείεται η μετάδοση ακόμα και στα θερμά και υγρά κλίματα. Τα προληπτικά μέτρα ατομικής υγιεινής θα πρέπει να λαμβάνοντα πάντα και να μην εφησυχάζουμε.

Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο στοιχείο που να συνηγορεί υπερ αυτού του ισχυρισμού. Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχα διαλύματα είναι το σημαντικότερο μέτρο προστασίας.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν την προληπτική αξία του ζεστού μπάνιου στη λοίμωξη. Μάλιστα, το υπερβολικά θερμό νερό μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θερμικά εγκαύματα. Τονίζουμε τη σημασία να μην ακουμπάμε με τα χέρια τους βλεννογόνους (μάτια, μύτη, στόμα).

Όχι, δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Αφού πλύνουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό θα πρέπει να τα στεγνώνουμε είτε με χαρτί είτε σε αυτόματο μηχάνημα στεγνώματος χεριών.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την ύπαρξη τέτοιου οφέλους από τις λυχνίες απολύμανσης υπεριώδους ακτινοβολίας και επιπλέον οι λυχνίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν δερματικό ερεθισμό.

Οι θερμικοί ανιχνευτές είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ασθενών που έχουν πυρετό, το οποίο μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης Covid-19 ή λοίμωξης από άλλο παθογόνο. Ωστόσο, οι θερμικοί ανιχνευτές δε μπορούν να ανιχνεύσουν ασθενείς που δεν παρουσιάζουν πυρετό ή βρίσκονται στην περίοδο επώασης του ιό (2-10 ημέρες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων).

Όχι δεν πρόκειται να θανατωθούν ιοί που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα σας.

Όχι, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τέτοιο όφελος.

©2024 Glafkos Clerides Institute proud of our Strong Legacy, we build a Brighter Future

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account