Αντί στεφάνων, ένεκα της πρωτοφανούς κατάστασης που έχει προκαλέσει η πανδημία και η οποία δεν επέτρεψε την παρουσία των φίλων και εκτιμητών του στη νεκρώσιμο ακολουθία, το ΔΣ και οι φίλοι του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης επιθυμούμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τον θάνατο του επιφανούς πολιτικού και νομικού Αλέκου Μαρκίδη.

Διερμηνεύουμε αισθήματα οδύνης και πένθους που διακατέχουν ολόκληρο τον κόσμο της Κύπρου, την ώρα που έχει φύγει ένας άνθρωπος που κόσμησε με την παρουσία και την προσφορά του τη δημόσια ζωή του τόπου μας. Ο εκλιπων ήταν αδιαμφισβήτητα μια ξεχωριστή και πολισχιδής πολιτική προσωπικότητα, που δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να αγωνίζεται για τα πιστεύω του με την απαράμιλλη μαχητικότητά του.

Οξυδερκής και πάντα πολύ καλά μελετημένος ο Αλέκος Μαρκίδης, ήταν ένας άνθρωπος που πέτυχε με μοναδικό τρόπο να συνδυάσει την επιστήμη που τόσο πετυχημένα υπηρετούσε μαζί με την προσφορά στα κοινά. Αθεράπευτα ιδεολόγος, ήξερε να υπηρετεί αρχές και να στέκεται σε αξίες. Ήταν πάντα σαφής και καθαρός, αθεράπευτα αντίπαλος του λαϊκισμού, δεν δίσταζε να μπει στη φωτιά και να συγκρουστεί για όσα πίστευε.

Με τη δράση και το σθένος του, ο Αλέκος Μαρκίδης εξύψωσε το πολιτικό μας σύστημα και λάμπρυνε την νομική επιστήμη. Συνέδεσε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική παρουσία του με την προσπάθεια να βρεθεί λύση στο Κυπριακό Πρόβλημα. Κατά τη θητεία του ως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ήταν αναντικατάστατο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας και, μεταξύ άλλων, χειριζόταν όλα τα νομικά ζητήματα που άπτονταν της λύσης του Εθνικού μας ζητήματος. Δεν σταμάτησε να μάχεται για να πείσει για την αναγκαιότητα της λύσης μέχρι και την τελευταία του πνοή.

Μέσα από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και δίπλα στον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη, ο Αλέκος Μαρκίδης ήταν ένας μεγάλος ιδεολόγος και καθοδηγητής. Ανέλαβε τεράστιο πολιτικό φορτίο στα πρώτα δύσκολα χρόνια της παράταξης μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες για να εξελιχθεί ο ΔΗΣΥ σε ένα συγκροτημένο πολιτικό οικοδόμημα, όντας ο Γενικός Γραμματέας, ο Βουλευτής και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος, το μυαλό πίσω από πληθώρα αποφάσεων και πρωτοβουλιών. Παρέμεινε στενός συνεργάτης του αείμνηστου Προέδρου Κληρίδη, σχέση που δεν καταστράφηκε ακόμη και μετά την απόφαση του να τον αμφισβητήσει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Αλέκος Μαρκίδης πάσχιζε για να προσδίδεται ουσία και λογική στην πολιτική διεργασία. Με το ήθος και την αγωνιστικότητα του, προσέδιδε πρόσθετη αξία στην παράταξή μας.Το ήθος, η γνώση και η μοναδική προσήλωση του στα πιστεύω του είναι και η μεγάλη του πολιτική κληρονομιά σε εμάς.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στη σύζυγό του Ερμιόνη και οικείους του που περνούν αυτή τη δύσκολη δοκιμασία.

Ο Αλέκος Μαρκίδης αφήνει μια έντονα θετική και μαχητική αύρα, καθώς και την ανεξίτηλη σφραγίδα του στην πολιτική ζωή και τη νομική επιστήμη της Κύπρου. Αποτελεί μια τεράστια και δυσαναπλήρωτη απώλεια για όλους μας.

Η μνήμη του θα παραμείνει αιώνια.

Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης
Λευκωσία, 27 Απριλίου 2020

©2024 Glafkos Clerides Institute proud of our Strong Legacy, we build a Brighter Future

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account