ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

2022ΣΑΒ19ΦΕΒ09:30ΣΑΒ14:00ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ09:30 - 14:00(GMT+02:00)

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο «Το Μέλλον της Ευρώπης»

Υψηλού επιπέδου εισηγητές και πολιτικός διάλογος, κράτησαν καθηλωμένους για τέσσερις ώρες τους πάνω από 500 συνέδρους που παρέστησαν με φυσικό τρόπο και τους 1500 που συμμετείχαν διαδικτυακά.

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το Συνέδριο για «Το Μέλλον της Ευρώπης» που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης και το Wilfried Martens Center For European Studies στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας το Σάββατο19 Φεβρουαρίου 2022.

Το Συνέδριο αποτέλεσε τη μεγαλύτερη δράση στην Κύπρο ενταγμένη στο πλαίσιο της «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης». Στις εργασίες του συνεδρίου που κράτησαν τέσσερις ολόκληρες ώρες, έλαβαν μέρος πάνω από 500 σύνεδροι με φυσική παρουσία, ενώ άλλοι 1,500 συμμετείχαν διαδικτυακά.

Στις τέσσερις ενότητες του συνεδρίου, συζητήθηκαν εις βάθος τα κυρίαρχα θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής και ευρωπαϊκής ατζέντας, ενώ ομιλίες απηύθυναν ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Antonio López-Istúriz.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στις σημερινές προκλήσεις τις Ευρώπης τονίζοντας ότι η λύση είναι περισσότερη, πιο διαφανής, πιο ισχυρή, πιο δίκαιη και πιο συμμετοχική Ευρώπη. Επεσήμανε τον άθλο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια για τις δύο κοινότητες της Κύπρου. Κατοχικοί στρατοί και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων κρατών δεν έχουν καμία θέση εντός του ευρωπαϊκού χώρου, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Lopez ανέφερε ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι η ασφάλεια και ευημερία των λαών μας τονίζοντας ότι η κρίση είναι κατά των ιδεών και των αξιών μας και ότι η ΕΕ είναι μια συμμαχία για ασφάλεια αλλά και ένωση για δημοκρατικές αξίες και ειρήνη. Ανέφερε ότι η ΕΕ καταδικάζει όλες τις πράξεις που διακυβεύουν την κυριαρχία και ακεραιότητα οποιασδήποτε χώρας και κάλεσε την Τουρκία να εργαστεί για λύση ΔΔΟ λέγοντας ότι οτιδήποτε άλλο δεν είναι αποδεκτό.

Η πρώτη ενότητα του Συνεδρίου, με θέμα «Η Ευρώπη στον Κόσμο», καταπιάστηκε με το γεωστρατηγικό ρόλο της Ένωσης. Στις ομιλίες τους και στη συζήτηση που ακολούθησε, οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου κ.κ. Νίκος Δένδιας και Ιωάννης Κασουλίδης, καθώς και ο πρώην Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ κ. Πάολο Άλλι, πραγματεύτηκαν την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, την Ουκρανική κρίση αλλά και τις σημερινές προκλήσεις σε σχέση με την Τουρκία, με ιδιαίτερη έμφαση και στο Κυπριακό. Ο κ. Κασουλίδης έδωσε μεγάλη έμφαση στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προωθεί η πλευρά μας χαρακτηρίζοντάς τα ως γενναία πρωτοβουλία και υπέδειξε ότι προτεραιότητά μας είναι να σωθεί η Αμμόχωστος. Σημείωσε ακόμη ότι η ΕΕ είναι μια απαιτητική συμβίωση και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι αμφίδρομη. Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη ως σύνολο αρχών και αξίων με το να προωθεί μια νεοοθωμανική ατζέντα. Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθησή του ένα πολύ μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας προσβλέπει σε ένα Ευρωπαϊκό μέλλον και επεσήμανε ότι από ένα πόλεμο στην Ουκρανία θα χάσουν όλοι Ο κ. Άλλι, αναφέρθηκε στο ρόλο του ΝΑΤΟ στα γεωπολιτικά του κόσμου και στο ουκρανικό, τονίζοντας ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν, όποτε δεν είναι δημοφιλής στο εσωτερικό, προχωρεί σε μια κρίση στοχεύοντας σε γεωπολιτικό έλεγχο.

Στη δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου με τον ευρύτερο τίτλο «Το Μέλλον της Ευρώπης», ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς κατέγραψε τις δικές του σκέψεις για το μέλλον του Ευρωπαϊκου οικοδομήματος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της εσωτερικής ασφάλειας και του μεταναστευτικού. Αναφέρθηκε στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και τόνισε την πίστη του ότι η ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και εξωτερικής πολιτικής θα προκύψει, όχι όμως από τη μια μέρα στην άλλη. Στη δική του παρέμβαση ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης κ. Μιχάλης Σοφοκλέους, αφού σημείωσε ότι η ΕΕ πέτυχε τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε, εστίασε στο ότι πρέπει να εξελιχθεί και να νομιμοποιηθεί περισσότερο δημοκρατικά για να μπορεί να εμπνεύσει και τις νέες γενιές Ευρωπαίων.

Η τρίτη ενότητα αφορούσε την «Επόμενη Γενιά της Ευρώπης». Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης  αναφέρθηκε στις οικονομικές προκλήσεις, τις πληθωριστικές τάσεις και σημείωσε ότι για το μέλλον δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε αποκλειστικά στο ταμείο ανάκαμψης και τα το σχέδιο next generation EU. Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου κα Εύα Καϊλή και ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρουστάθηκαν ιδιαίτερα στις προκλήσεις της ψηφιακής και πράσινη μετάβασης καθώς και τις δράσεις που πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να κερδίσει το στοίχημα της νέας εποχής.

Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα, οι εργασίες επικεντρώθηκαν στο «Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». Στην εισήγηση της η κα Στέλλα Κυριακίδου αναφέρθηκε στις πανευρωπαϊκές προκλήσεις στον τομέα της Υγείας, σημειώνοντας ότι  συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα συνεχίσουν να δέχονται πίεση και θα πρέπει να παραμείνουμε έτοιμοι για αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης της πανδημίας και μελλοντικών. Ο Υπουργός Εργασίας της Ελλάδας κ. Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι δεν αμφισβητεί την κοινωνική ευαισθησία κανενός, αλλά εκείνο που μετρά είναι η κοινωνική αποτελεσματικότητα. Ανέπτυξε το σχέδιό του για το ασφαλιστικό καθώς και το πως πρέπει να βοηθηθούν οι νέοι και τα νέα ζευγάρια για να αντιμετωπιστούν πολλά κοινωνικά προβλήματα αλλά και η υπογεννητικότητα. Από την πλευρά της η Υπουργός Εργασίας της Κύπρου κα Ζέτα Αιμιλιανίδου όρισε ως προτεραιότητα την αναγκαία μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ισότητας και κατώτατου μισθού.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου υποβλήθηκαν, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Ινστιτούτου, πάνω από 200 ερωτήσεις και εισηγήσεις από τους συμμετέχοντες.

Περισσοτερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ONLINE ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

 • Antonio López-Istúriz

  Antonio López-Istúriz

  MEP, Secretary-General of the European People's Party; Secretary Treasurer, Martens Centre.

  URL https://www.antoniolopezisturiz.eu/en/

  MEP, Secretary-General of the European People's Party; Secretary Treasurer, Martens Centre.

 • Paolo Alli

  Paolo Alli

  Former President of the NATO Parliamentary Assembly; Member of the Board of the De Gasperi Foundation

  Former President of the NATO Parliamentary Assembly; Member of the Board of the De Gasperi Foundation

 • ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

  ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

  Πρόεδρος - Δημοκρατικός Συναγερμός

  URL https://averof.cy

  Πρόεδρος - Δημοκρατικός Συναγερμός

 • ΕΥΑ ΚΑΙΛΗ

  ΕΥΑ ΚΑΙΛΗ

  Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

  Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 • ΖΕΤΑ ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΟΥ

  ΖΕΤΑ ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΟΥ

  Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

  Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

 • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

  Υπουργός Εξωτερικών, Πρόεδρος - Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης

  Υπουργός Εξωτερικών, Πρόεδρος - Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης

 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ

  Υπουργός Οικονομικών

  Υπουργός Οικονομικών

 • ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

  ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

  Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων - Ελληνική Δημοκρατία, Αντιπρόεδρος - Νέα Δημοκρατία

  URL https://www.khatzidakis.gr

  Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων - Ελληνική Δημοκρατία, Αντιπρόεδρος - Νέα Δημοκρατία

 • ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

  ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

  Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

  Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 • ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ

  ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ

  Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής

  URL https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/schinas_en

  Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής

 • ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

  ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

  Εκτελεστικός Διευθυντής - Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης

  URL https://michalis.com

  Εκτελεστικός Διευθυντής - Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης

 • ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

  ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

  Υπουργός Εξωτερικών - Ελληνική Δημοκρατία

  URL https://www.dendias.gr

  Υπουργός Εξωτερικών - Ελληνική Δημοκρατία

 • ΣΤΕΛΛΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

  ΣΤΕΛΛΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

  Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

  URL https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/kyriakides_en

  Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • 19/02/2022
  • 9:30πμ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΕΔΡΩΝ9:30πμ- 10:00πμ
   Παρακαλούμε προσέλθετε έγκαιρα στο χώρο της εκδήλωσης για την εγγραφή σας. Το Συνέδριο θα ξεκινήσει στις 10:00πμ ακριβώς.
  • 10:00πμ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ10:00πμ- 10:20πμ
   Χαιρετισμοί εκ μέρους των διοργανωτών
   Ομιλητές: Antonio López-Istúriz, ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ
  • 10:20πμ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ10:20πμ- 11:20μμ
   Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα – Ενέργεια – Διεύρυνση – Ευρώπη και Νοτιοανατολική Μεσόγειος.
   Ομιλητές: Paolo Alli, ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
  • 10:20πμ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ10:20πμ- 11:00πμ
   Ανθεκτικότητα και Αυτονομία της Ένωσης – Δημοκρατία – Μετανάστευση – Ανάδειξη των Ευρωπαϊκών Αξιών και του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.
   Ομιλητές: ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • 12:00μμ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Next Generation EU12:00μμ- 1:00μμ
   Αειφόρα Ανάπτυξη – Ανταγωνιστικότητα – Οι προκλήσεις και ευκαιρίες της Ψηφιακής και Πράσινης Μετάβασης.
   Ομιλητές: ΕΥΑ ΚΑΙΛΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
  • 1:00μμ ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ1:00μμ- 2:00μμ
   Μια δικαιότερη κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς – Υγεία – Ανάκαμψη από την Πανδημία – Ενίσχυση της Απασχόλησης – Γήρανση Πληθυσμού – Ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Νεολαίας και της Ευρωπαϊκής Οικογένειας.
   Ομιλητές: ΖΕΤΑ ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΟΥ, ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, ΣΤΕΛΛΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Event Reviews

There are no reviews for this event

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Οδός Μουσείου Αρ. 6, 1097, Λευκωσία

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΩΡΑ

19/02/2022 09:30 - 14:00(GMT+03:00)

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Απαιτείται να φοράτε Μάσκα
Τηρούνται οι κανόνες Φυσικής Αποστασιοποίησης
Ο χώρος απολυμαίνεται
Απαραίτητος ο Εμβολιασμός

ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ

GCI in cooperation with: Wilfried Martens Centre for European Studies

Hi, we are the Wilfried Martens Centre for European Studies, the official think tank of the European People’s Party. Through our work, we inspire ideas for action and shape responses to European challenges. During testing times for Europe, we believe these challenges deserve the best of our intellectual efforts and that is why we aim to be a leading and innovative catalyst of centre-right ideas and thinking. The Martens Centre analyses and contributes to the debate on EU policy that is relevant for policymakers, experts and the broader European public. Working closely with national partners allows the Centre to bring the European debate closer to those to whom it matters most: the people. The numerous activities it promotes are a wonderful environment for us all to continue our discussion on the future of Europe.

Learn More

©2024 Glafkos Clerides Institute proud of our Strong Legacy, we build a Brighter Future

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account